Not Defteri -17-


23 Şubat 2009 Pazartesi – İzmir

• 81. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu:
En İyi Film: Slumdog Millionaire
En İyi Kadın Oyuncu: Kate Winslet (Reader)
En İyi Erkek Oyuncu: Sean Penn (Milk)
En İyi Yönetmen: Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
En İyi Yabancı Film: Departures (Japonya)

David Fincher’ın yönettiği “The Curious Case of Benjamin Button” filminin en iyi yönetmen, en iyi film, en iyi erkek oyuncu ve en iyi kadın oyuncu Oscar’larından hiçbirini alamaması benim için Oscar’ların en şaşırtıcı sonucu oldu.
Milk” filmindeki rolüyle Sean Penn’in “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”nü alması ise sevindirici sonuçtu.

Sean Penn’in Oscar konuşmasında “Obama’nın başkan olduğu bir ülkede yaşadığım için çok mutluyum.” şeklinde bir açıklama yapması ise gelecek günlerin Sean Penn’in bakışıyla iyiye gideceğinin bir habercisi gibiydi. Penn gibi siyasi bilgi birikimine sahip bir aktörün söylediği sözlerin altında dünyadaki haksızlıklara duyduğu tepkinin son bulacağının işaretleri vardı.

• Klee’nin “Geveze Makine” tablosu…


• Eski spordan sorumlu devlet bakanı, yeni adalet bakanı (nasıl oluyorsa) Mehmet Ali Şahin, bütün adaletliliğini gözler önüne serecek şekilde halkı AKP’ye oy vermeye teşvik ediyor, daha doğru bir ifadeyle halkı tehdit ediyor, sonra da pişkince açıklama yapıyor.
Ne zaman bu tür adamların istifa haberlerini duyacağız ve ülkenin rahatladığını göreceğiz!

Samuel Beckett

• Devlet bakanı Egemen Bağış, eski cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer için “adamın biri” ifadesini kullanmış. Bu söze cevabı da balıkçı bir vatandaşımız vermiş ve bakan hiçbir şey diyemeden oradan uzaklaşmayı tercih etmiş.
Bir insanın saygıyı hak etmesi için öncelikle saygılı olması gerekir. Ahmet Necdet Sezer, hiçbir kameranın önünde Egemen Bağış ve onun gibiler için böyle bir ifade kullanmayacak. Hiçbir AKP’liyi de küçümseyici sıfatlar kullanarak halkın gözünde değersizleştirmeye çalışmayacak. O nedenle de her zaman saygıyı hak edecek. Ama Egemen Bağış gibiler neye göre saygıyı hak edecek?
Tabii şunu da söylemek gerekir mi; Ahmet Necdet Sezer adam gibi adamdı. Herkesin gözünde…
Elbette 7 yıl cumhurbaşkanlığı yapmış birinin eleştirilecek yönleri olmuştur, ama Sezer’in ‘adam’lığını, onu en çok eleştirenler bile tartışmaya açmayı düşünmez.

• Başbakan talimat vermiş: Ahmet Kaya’nın mezarını Türkiye’ye getirin!
Yok yere, hiçbir şey yapmamışken, sadece “Kürtçe şarkı söylemek istiyorum!” dediği için Ahmet Kaya’yı vatandaşlıktan çıkarıp, ülkesinden çok uzaklarda ölmesine sebep olduk.
Şimdi Türkiye’de Kürtçe yayın yapan bir devlet kanalı bile var.
Ahmet Kaya’nın mezarını Türkiye’ye getirmek ona yapılan haksızlıkları ortadan kaldıracak mı?

• Bu ülkede tek suçu düşünmek, yazı yazmak, müzik yapmak olan ve bu uğurda birçok haksızlığa uğrayanları saygıyla anıyorum.

Nâzım Hikmet, Sabahattin Ali, Orhan Kemal, Aziz Nesin, Yılmaz Güney, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Abdi İpekçi, Deniz Gezmiş, Hrant Dink, Orhan Pamuk, Ahmet Kaya ve adını sayamadığım onlarcası…

Ulaş İnaç’ın “Türev” filmi

• Birkaç gün sonra yok olup gidecek insanların bir anda parlamasından hoşlanmıyorum.

• Mimar Turgut Cansever vefat etmiş.

• İrlanda’da 150 bin kişi hükümetin ekonomik krizi ele alma yöntemini protesto etmiş.
Bizde de bu tür protestoların eksikliği derinden hissediliyor. En son Cumhuriyet Mitingleriyle halkın tepkisi meydanlara inmişti. Gerektiğinde bu tür mitinglerin ne kadar önemli olduğunu görmüştük, fakat ne yazık ki hükümet bunu görememişti ve Anayasa Mahkemesince “Laiklik karşıtı faaliyetlerin odağı” olarak nitelendirileceği sürecin başlamasına tanık olmuştuk.
Bu aralar da hükümetin gözünü açacak bir halk protestosuna ihtiyaç var. Çok geç olmadan…

• Diyarbakır mitingi dönüşünde başbakanın özel uçağında yer alan (bu özel uçağın masrafları devlet tarafından karşılanmıyordur herhalde) gazeteciler içinde Doğan grubundan ve Cumhuriyet gazetesinden kimse yokmuş.
Emre Aköz’ün olduğu uçakta Ruşen Çakır’ın olmaması Tayyip Erdoğan için de büyük bir kayıp değil mi?

• Bir hayali olmayan, sadece önündeki yolda yürümeyi seçip, geniş açıdan dünyaya bakıp başka yollara sapmayı denemeyen insanları hiç sevmem.

• Okuduklarım

- Vatan, Hürriyet ve Taraf gazeteleri
- Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” adlı romanı

• İzlediklerim

- Kanal D’de yayınlanan Arka Sokaklar adlı dizi
- Star TV Ana Haber Bülteni

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar