Not Defteri -24-


3 Mart 2009 Salı – İzmir

• Şair Yusuf Hayaloğlu vefat etti.

• Bazı insanların, özellikle de şairlerin hiç ölmeyeceğini düşünürüm. O nedenle ölüm haberlerini duyunca derin biz üzüntü yaşarım, ama yine de hâlâ yaşamaya devam ettiklerini bilirim.

Nâzım Hikmet’e vatandaşlığı iade edildikten sonra mezarını da Türkiye’ye getirmek istemişlerdi, fakat şairin oğlu Memet Hikmet bu isteği geri çevirmiş.

• Cihat Burak Ozanın Ölümü


E. E. Cummings

• Sabah gazetesinin billboardlardaki reklam sloganı şöyle: Hangi tarafımızdan vazgeçelim. İki farklı resim var ortada. Biri kadın, biri erkek… Bir çok kadın ve bir çok erkekten profil kesiti alınarak birleştirilip bir kişi imgesi yaratılan fotoğraflar. Bunların içinde türbanlısı da var, top sakallısı da, hızmalısı da…
Ve nedenini anlayamadığım şekilde Sabah’ın kendini savunmaya kalkan sloganı: Hangi tarafımızdan vazgeçelim!
Bunlara bir tarafınızdan vazgeçin mi dediler? Dedilerse de bunda hükümeti savunan çizgilerine eleştiri olmasın. Peki, niçin reklam afişlerinde hükümeti savunan çizgilerinden vazgeçmeleri yönünde bir belirti yok?
Bazen reklâmların da öncesinde denetlenmesi gerekiyor. Hani herkesin ağzında bir demagoji kelimesi var ya işte Sabah’ın yaptığı bu reklam tam anlamıyla demagoji örneği.
İnsanların vazgeçmelerini istedikleri tarafla Sabah’ın vazgeçmeyeceğini söylediği taraf çok farklı…

Clint Eastwood’un yönettiği, Sean Penn ve Tim Robins’in başrollerini paylaştığı “Gizemli Nehir” adlı film…

• Hilafetin kaldırılışının 85. yılı… Hâlâ halifelik ve padişahlık özlemiyle yaşayan insanlara tanık olmak ürkütüyor beni!

• Tayyip Erdoğan’ın kendine örnek aldığı kişilerin başında Turgut Özal geliyordur. Kendisi bunu açıkça söylemese de yaptıkları ve hayalleri Turgut Özal olma yolunda ilerlediğini gösteriyor.
Bugün Ertuğrul Özkök yazmış, daha önce de başkaları anlatmıştı. Ben de not defterime alıyorum:
Turgut Özal başbakanlık yaparken başbakanlık konutunun giriş kısmının duvarlarında karikatürler yer alırmış. Turgut Özal’ı mizahi bir dille eleştiren karikatürler… ve Özal da bırakın dava açmayı bunları hiç gocunmadan duvarlara asarmış.
Acaba Tayyip Erdoğan böyle bir şey yapmayı düşünmez mi? Musa Kart’ın kedisini, Penguen’in Tayyipler Alemi’ni duvarlara assa bir çok kişinin de sempatisini kazanır.

• Bunca yıllık medeniyet boşa, her insan kendi ilkelliğiyle doğup, kendi medeniyetini kuruyor.

Haldun Taner’in yazdığı Keşanlı Ali Destanı

• Hiç tanımadığınız insanlara karşı istemsiz bir sevgi beslediğiniz oluyor mu? İlk defa karşılaştığınız ve bir daha hiçbir zaman da göremeyeceğinizi bildiğiniz insanların hayatınıza girmesini ister misiniz? Bir sıcak gülümseyiş, güzel gözlerin içinden yükselen içtenlik, mimiklerdeki derin anlam sizi de çekmeyi başarır mı?
Bazen bunu yaşadığımı hissediyorum. Daha doğru bir ifadeyle o anda fark etmediğim duyguları çok sonra hissedip, her kaçırdığım insanda üzüntü yaşıyorum.
Elimde olmayan pişmanlıklara takılıyorum.

• Karşıyaka Belediyesi 1 Mayıs Emek Anıtı’nı açıyormuş.

• “Yol Üstü Lezzet Durakları” adlı programı hazırlayan Mehmet Yaşin, Türkiye’nin her noktasını gezmiş olmanın verdiği gözlem gücüyle Türkiye’nin nereye gittiğini söylüyor: “Anadolu, alkolsüz bir yarımada olacak!”
Balıkesir’de bile tek içkili restoran kaldığını ve Anadolu’nun birçok yerinde içki içmek isteyenlerin evinden başka yer bulamadığını söylüyor Mehmet Yaşin. Bu her geçen gün insanlar üzerinde ne tür baskıların arttığını da göstermiyor mu?

• Okuduklarım

- Vatan, Hürriyet ve Haber Türk gazeteleri
- Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” adlı romanı
- Şükran KurdakulNice Kaygılardan Sonra
- Can YücelRengâhenk
- Hıncal Uluç’un “Kapıyı Anahtarla Açmak” kitabı

• İzlediklerim

- Kanal D’de yayınlanan “Arka Sokaklar” dizisi
- Star TV Ana Haber Bülteni

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar