Not Defteri -31-


11 Mart 2009 Çarşamba - İzmir

• Rolling Stones müziği, Mick Jagger, kısık sesli Angie ve Edip Cansever şiiri

• 2. Ergenekon iddianamesi hazırlanmış. Olayın içine Cumhuriyet mitinglerini de dâhil etmişler. Yakında AKP karşıtı her vatandaşı Ergenekoncu diye yaftalayacaklar.

Türkiye’nin bütün kurumlarını ele geçirdiler, Ergenekon’la önce askerleri sonra da gazetecileri susturdular, yetmedi bazı gazeteleri halkın almaması yönünde çağrıda bulundular, şimdi de Cumhuriyet Mitinglerini de Ergenekon iddianamesinin içine koyarak halktan hiç kimsenin de muhalif kalmamasını istiyorlar.
Buna en iyi cevap Cumhuriyet Mitinglerindeki kalabalıktan da fazlasının toplanıp bu iddianameyi protesto etmesidir.

• Henri MatisseThe Piano Lesson


• Güldünya Konserinde Sezen Aksu Karadeniz şarkısı söylerken, Ajda Pekkan’la da Aynur Kürtçe “Keçe Kurdan (Kürt Kızı)” adlı şarkıda düet yapmışlar.

•Ajda’yla Aynur’un Kürtçe düetini TV’de dinlerken aklıma Yavuz Turgul’un yönettiği, Şener Şen, Meltem Cumbul ve Timuçin Esen’in başrollerini paylaştığı “Gönül Yarası” filmi geldi. Meltem Cumbul’un canlandırdığı Dünya karakteri sürekli gitmek istediği Türkü Bara, doğum gününde gider. Sahnede Aynur hem onu hem de izleyicileri ağlatan “Dar Hejiroke (İncir Ağacısın)” adlı türküyü seslendirmektedir. Şener Şen’in canlandırdığı Nâzım türkünün Dünya’yı ağlattığını görünce eğilir, sorar:
-Kürtçe biliyor musun?
-Hayır.
-O zaman niye ağlıyorsun?
-Bu türküye ağlamak için Kürtçe bilmek mi gerekir.

Bunun üzerine türkünün sözlerini Türkçe’ye çevirir:

Dağların inciri, dağların güzeli
İncir ağacısın, gam götürensin
Güllerin içindesin, güllerin içindesin
İncir ağacısın, gam götürensin
Gelin, damadın yüreğidir
İncir ağacısın, gam götürensin.

• Diyarbakır’da bir okulun deposunun mescid olarak kullanıldığı ortaya çıkmış. Dinci medya bu haberi “Ne var bunda? Okulda öğrenciler namaz da mı kılamayacak?” edasıyla haberleştirdiler ve bu durumu eleştirenleri yerden yere vurdular.
Sormak gerek bir okulda Hıristiyanlar, Yahudiler veya başka bir dinden temsilciler belli faaliyetler yapsa ve laik bir ülkenin okullarında yasak olduğu halde okulun bir bölümünü ibadet için kullansalar, bu dinci medya yine aynı tepkiyi verip “Ne var bunda?” der mi?
Bunlar Hz Muhammed karikatürleri çizilince kıyameti koparıp, Hz İsa karikatürlerine ses çıkarmayanlar değil mi? Hz İsa da Allah’ın gönderdiği bir peygamber olduğuna göre ona da aynı şekilde saygı duymaları gerekmez mi? Ama ne yazık ki bunların adalet kavramı bu kadar!

Antonioni’nin “Blow-Up (Cinayeti Gördüm)” filmi

• AKP’ye destek verenlere, başbakana övgüler düzenlere ve her eleştiriye verecek cevabı olduğunu düşünenlere bir sorum var: Başbakan çıkıyor meydanlara, saygıdan yoksun bir şekilde konuşuyor. Hadi bunu bir tarafa koyun da geçenlerde muhalefetten işsizlik konusunda öneri istedi ve eğer öneri gelirse bu öneriyi yapacağını, yapmazsa siyaseti bırakacağını söyledi. Deniz Baykal’dan hemen 7 öneri geldi. Ertesi günse başbakan bu önerileri beğenmedi ve halka verdiği sözü tutup ne önerileri değerlendirmeye yanaştı, ne de istifa etmekten söz etti.
İşsizlik konusunda çözüm yolu bulamayan, bu çözümü muhalefetten isteyen, gelen öneriyi yapmazsa istifa edeceğini söyleyip bunu yapmayan bir kişiye oy verirken neler hissedeceksiniz?

Munch, Henri Rousseau

• Ahmet Türk’ün mecliste yaptığı Kürtçe konuşma unutuldu mu? Unutulmadıysa bu konuda niçin hiçbir şey yapılmadı?

• PKK son zamanlarda terör eylemlerine ara verdi. Bunun altında yatan sebep, seçimlerde DTP’nin oy kaybetmemesi olabilir mi?

• “bir masaldı gözlerin
asla sonunu hatırlayıp
anlatamadığım…”
demiştim…

sonu yokmuş fark ettim…

Klaus Mann’in “Mefisto”su

• Kaşıyaka Bilim Müzesi açılmış. Mavişehir’de 750 m² alanda hizmet verecek müze Ege’nin ilk, Türkiye’ninse 2. Bilim müzesiymiş.

• Erzincan’da mahkeme kararıyla kitap okuma cezasına çarptırılan lise öğrencisi, cezasını tamamladıktan sonra girdiği kitap okuma yarışmasında 1. olmuş. Demek ki bu tür cezaların verilmesi iyi sonuçlara sebep olabiliyormuş.

Selim Işık:
“…herkesi ben ararım kimse beni aramaz bir yandan da iyidir bu tutum derdi bir insanı istemediğin zaman görmezsin bu huyuna alışırlar senin aramanı beklerler bir yandan da hazindir sen aramayınca kimsen yoktur yalnız başına yaşarsın yalnızlığını bir yandan da sitem ederler neden aramadın beni derler oysa onlar hiç aramazlar…”

• Son yıllarda dincilerin sesi yükseldi. Özellikle de Ergenekon iddianamesinden sonra daha gür çıkmaya başladı sesleri. Özellikle bazı konularda kendini sosyalist olarak tanımlayan insanlarla aynı şeyleri söyleyerek onları da kendi yanlarında gibi göstermeyi başarıyorlar.
Özellikle ordunun zayıflaması konusunda ve türban konusunda aynı noktada duran bu iki farklı düşüncenin, dincilerin yönlendirmesiyle hareket etmeleri beni çok üzüyor.
Gerçek sosyalist her durumda özgürlükten yana olur ve sesini hiç kesmez. Fakat özgürlük, demokrasi diyerek teokrasi isteyenlerin amaçlarına alet olanlara da sosyalist denmez.

• Okuduklarım

- Vatan, Hürriyet ve Haber Türk gazeteleri
- Sunay Akınİstanbul’un Nâzım Planı
- Ömer HayyamDörtlükler
- Sunay AkınMakiler” ve “Kaza Süsü
- Yaşar KemalYılanı Öldürseler
- Alpay Kabacalı’nın hazırladığı “A’dan Z’ye Yaşar Kemal
- Murathan MunganYaz Sinemaları

• İzlediklerim

- Star TV Ana Haber Bülteni
- NTV’de yayınlanan “Yazı İşleri”
- Kanal D’de yayınlanan “Yaprak Dökümü” dizisi

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar