Not Defteri -32-


12 Mart 2009 Perşembe - İzmir

Atatürk İl Halk Kütüphanesi
Çok uzun zamandır kütüphaneye gidip kitap okumuyordum. Kütüphanede kitap okumanın verdiği huzur hiçbir yerde yok. Enis Batur’un iki kitabını (Cüz, Darb ve Mesel) okudum, notlar aldım ve zamanın nasıl geçtiğini anlamadım. Keşke daha sık kütüphaneye gitme şansım olsa.

Genco Erkal’ın hem yönetmenliğini üstlendiği hem de oynadığı “Marx’ın Dönüşü” adlı oyun

• Picasso’nun “Üç Müzisyen” tablosu


• Darbeler ve post-modern müdahalelerle hükümetlerin devrildiği bir ülkede sadece darbeciler değil, bu darbeye zemin hazırlayanlar da onlar kadar suçlu değil midir?

12 Mart 1971 askeri darbesinin yıl dönümünde ülke yine darbe girişimcilerini konuşuyor. Ama hiç kimse bu darbeleri akla düşürenlerden bahsetmiyor. Darbeci oldukları iddia edilen insanlar, haklarında en ufak bir yargı kararı yokken hapse atılıyor, fakat daha önce darbe yapmış olanlar da bu darbelere zemin hazırlayanlar da krallar gibi yaşıyor.
Çok ilginç değil mi?

Mahsun Kırmızıgül’ün “Güneşi Gördüm” filmi gösterimde.

3. İzmir Uluslararası Kukla Günleri başlıyor.

• Acaba başbakanın tüm konuşmalarında kullandığı cümlelerden bazılarını seçsek ve ona karşı bu cümleleri hiç değiştirmeden kullansak bu durum başbakanı kızdırır mı? Eğer kızdırırsa bu işte bir yanlışlık yok mu?

Tabii aynı şekilde AKP’ye oy verenlere de hitap edebiliriz. Başbakanın söylediklerini göre göre ona oy verenler başbakanın sarf ettiği sözleri hak ediyorlardır.

Mustafa Balbay’ın kitaplarını imzalamak ve ona destek olmak için bir grup gazeteci, bugün Cumhuriyet Gazetesinde bir araya gelmiş. Birçoğu değer verdiğim, sürekli takip ettiğim yazarlar. Onların orda toplanması beni de gururlandırdı. Ama en çok Mehmet Barlas ve Ahmet Hakan’ın orda olmalarına sevindim. Keşke zıt düşünceye sahip başka gazeteciler de orda olsaydı da ne kadar güçlü bir demokrasi anlayışına sahip olduğumuz ortaya çıksaydı.

• Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen çok güzel bir afiş hazırlatmış. Ankara-Eskişehir arasındaki hızlı tren hattının kullanıma açılmasını ima ederek “Ankaralılar şehir görmeye daha hızlı gelecek…” yazan afişleri şehrin dört bir yanına astırmış.
İşte yaratıcılık böyle bir şey…

• Herkesin bildiği gibi Türkiye’de iki tür medya var. Birincisi Türkiye şartlarında bağımsız, cesur gazetecilik anlayışını uygulamaya çalışanlar; ikincisi ise güç odaklarına yalakalık peşinde koşanlar.
Başbakan çok uzun zamandır birinci sırada belirttiğim gazeteleri halkın almaması yönünde çağrı yapıyor ve bunları CHP’nin yandaş medyası olmakla suçluyor.
Şimdi ben merak ediyorum. Bu başbakanın yandaş medya diye suçladığı gazetelerdeki köşe yazarları bir ülkenin başbakanının açıkça cevaplaması gereken soruları sorup duruyorlar. Ama hükümet yandaşı medya bu soruları gündeme getirmiyor. Tabii başbakan da bu soruları cevaplamıyor. Acaba o nedenle mi başbakan o gazeteleri okumamaya çağırıyor halkı. Sonra da ben o gazeteleri okumuyorum ki sorduklarını bileyim, deyip bu sorulara hiç maruz kalmamak için mi bütün çabası?

• Almanya’daki Deniz Fenerine yaptıkları bağışları almak isteyen 180 kişi hoca fetvasıyla davadan vazgeçmiş. Fetva “siz sadaka vermişsiniz, bu kabul olmuştur” şeklindeymiş.

• Barrack Obama da Hilary Clinton gibi Türkiye’ye gelince Anıtkabir’i ziyaret edecekmiş. Hem de kendi isteği doğrultusunda. Keşke bu ülkenin yöneticileri de her yıl hiç olmazsa bir kere kendi istekleriyle -resmi ziyaretler haricinde- Anıtkabir’i ziyaret etseler.

• “Yurtsever Aydınlar Serbest Bırakılsın” kampanyasına ben de destek veriyorum.

20. Uluslararası Ankara Film Festivali başlıyor.

• Türkiye günden güne gazetecilerin, bilim insanlarının, yazarların, müzisyenlerin, sinemacıların, sanatçılar ve düşünen insanların korkuyla yaşadığı bir ülke haline dönüşüyor.
Yakın bir zamana kadar Anayasanın 301. maddesi nedeniyle birçok aydınımız yargılandı, şimdi de Ergenekon iddianamesi nedeniyle birçok aydınımız ya hapse atılıyor, ya da tedirgin ediliyor. Buna ne zaman dur diyecekler? Ne zaman özgür düşünce ortamına tam anlamıyla kavuşacağız?

• Okuduklarım

- Vatan, Cumhuriyet, Hürriyet ve Haber Türk gazeteleri
- Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki
- Enis BaturCüz
- Enis Batur Darb ve Mesel
- Sunay Akınİstanbul’un Nâzım Planı
- Ömer HayyamDörtlükler
- Sunay AkınMakiler” ve “Kaza Süsü
- Yaşar KemalYılanı Öldürseler
- Alpay Kabacalı’nın hazırladığı “A’dan Z’ye Yaşar Kemal
- Murathan MunganYaz Sinemaları

• İzlediklerim

- Star TV Ana Haber Bülteni
- NTV’de yayınlanan “Yazı İşleri”

• Sergi

- Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezindeki 3. İzmirli Kadın Sanatçılar Sergisi
- İş Bankası Emeklileri Resim Sergisi
- İzmir Resim ve Heykel Müzesindeki Karma Sergi

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar