Not Defteri -38-


18 Mart 2009 Çarşamba - İzmir

• Çok yazan çok hata yapar mı?
Çok yazanın kalemi sürçer mi?
Çok yazmak kendini tekrara döner mi?
Çok yazmak kaliteyi düşürür mü?

Çok yazan kaliteli yazarları da (Enis Batur, Murathan Mungan), az yazan kaliteli yazarları da (İhsan Oktay Anar, Vedat Türkali) çok beğendiğim oldu.
Demek ki genelleme yapmaktan kaçınmak en doğrusu…

• Diego Velazquez’in yaptığı “Las Meninas” tablosu ve bu tablonun Picasso tarafından yorumlanmış hali olan “Velazquez’in Ardından Las Meninas”…


• Ergenekon iddianamesinin içine her şüpheli şeyi koydular. PKK’yı bile Ergenekoncuların kurduğunu iddia ettiler. Peki, niçin bu iddianamenin içine Fethullahçıların bir tek faaliyeti bile konmuyor? Niçin Fethullah Gülen’i de Ergenekon’un büyüttüğü iddia edilmiyor?

Tevfik Fikret’in “Han-ı Yağma” şiiri

• 2001 krizinden sonra Dünya Bankası ve IMF tarafından Türkiye’nin ekonomisini düzeltmekle görevlendirilen Kemal Derviş, hemen IMF’nin eline verdiği programı uygulamaya koyulmuştu. Kemal Derviş’ten sonra ekonominin başına gelen AKP’liler de IMF’nin programını devam ettirdiler. AKP’nin en ufak bir ekonomi projesi olmadığı halde IMF’nin programı sayesinde ekonomi rayına oturmuştu. Şimdi de dünyadaki kriz nedeniyle ülke ekonomisi raydan çıktı, ama bu kadar zamandır IMF programından başka ekonomik proje hazırlamayan AKP yine IMF’nin yönlendirmesiyle hareket ediyor.

Adalet Ağaoğlu’nun “Bir Düğün Gecesi” romanı

• Doğan Yayın Holding’in, verilen vergi cezasına karşılık, iki kere teminat olarak gösterdiği kanalları teminat olarak kabul edilmediği için haciz işlemleri başlayacakmış. Yoksa zamanında Cem Uzan’ın başına gelenler şimdi de Aydın Doğan’ın mı başına geliyor?

• Cem Uzan demişken aklıma geldi. Geçen gün başbakan “bizim dönemimizde hiçbir banka batmadı” demişti ya peki İmar Bankası ne zaman batmıştı?

• Büyük Savaşlar Büyük Komutanlar Sayesinde Kazanılır

Tarihe altın harflerle yazılan savaşlar vardır.
Tarihe altın harflerle yazılan komutanlar…
Tarihe altın harflerle yazılan askerler…
Ve büyük komutanların kazandığı büyük savaşlar vardır.
Çanakkale Savaşı da, Mustafa Kemal Atatürk de, Çanakkale Savaşı’nda savaşan ve şehit düşen askerlerimiz de tarihe altın harflerle yazılmışlardır.
Ve Mustafa Kemal Çanakkale Savaşı’ndaki başarısıyla ne kadar büyük bir komutan olduğunu göstermiştir.
Bir savaş kazanılırken başarı sadece komutana veya sadece askerlere bağlanamaz.
Ama büyük savaşlar büyük komutanlar sayesinde kazanılır.

Mikolaj Kopernik, Charles Darwin, Sigmund Freud

• Bazı iyi edebiyat eseri vermiş yazarların bir köşeye çekilip sadece yazı yazmalarını istiyorum. Onlar siyasi düşüncelerini belirtmesinler, TV’ye gazeteye çıkıp röportaj vermesinler, hatta edebiyat dışında köşe yazısı da yazmasınlar... Kendilerine Tahsin Yücel ve İhsan Oktay Anar’ı örnek almalarını istediğim birkaç yazar: Adalet Ağaoğlu, İsmet Özel, Alev Alatlı, Hilmi Yavuz, Elif Şafak, Selim İleri, Ahmet Altan, Roni Margulies

• “Vincent Van Gogh’un Peşinde Modernizmin İzinde” adlı sergi…

• Bazı medya organları kışkırtıcı işler yapmaya devam ediyor. Şimdi de Mustafa Balbay’a destek veren bütün gazetecileri arayıp, verdikleri destekten dolayı pişman olup olmadıklarını sorup, bir kişiden bile “Evet, çok pişmanım!” cevabını almaya çalışmışlar ama hiçbir gazeteci onları memnun edecek cevabı vermemiş.

• “Burada ceketi aday yapsak seçilir!” denilen yerden acaba cekete yüzde kaç oy çıkacak? Millet bu sözü diyene oy verecekse ben seçmenliğimden utanırım.

• …her hatırlayış
yeni bir başa sarış…

Gustave Flaubert

• Herhangi bir resme baktığınız zaman, o resimde gereksiz imgeler çarpar mı sizin de gözünüze? O imgelerin sadece yer doldurmak için konulmuş olduğunu düşünür müsünüz siz de benim gibi? Eğer baktığınız resim iyi bir ressamın elinden çıkan bir resimse hiçbir ayrıntı gereksiz değildir. Tıpkı hayatınız gibi. Eğer iyi bir hayat yaşadıysanız hiçbir ayrıntısı gereksiz değildir ve bütünü oluştururken çok önemli bir yer kaplıyordur her yaşadığınız. Ama eğer kötü bir hayatsa yaşadığınız, işte o zaman resimde göze çarpan gereksiz imgeler hayatınızda da size çarpar.

• Okuduklarım

- Vatan ve Hürriyet gazeteleri
- Murathan MunganYaz Sinemaları
- Orhan PamukBeyaz Kale
- Ferit EdgüAbidin
- Enis BaturKesif

• İzlediklerim

- Haber Masası
- Yazı İşleri
- Star TV Ana Haber Bülteni
- Yaprak Dökümü

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar