Not Defteri -39-


23 Nisan 2009 Perşembe – İzmir

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

• Sadece çocukların değil, hayata çocuk hâlâ gözüyle bakabilen herkesin bayramı…

Picasso’nun “Tekneli Kız” tablosu…


okuma defteri

Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki

Her hafta, bir gazetenin kitap eki olmaktan ziyade, bir edebiyat dergisi kalitesindeki Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki 1001. sayıya ulaşmış. Piyasada hemen hemen her gazetenin haftalık olmasa bile aylık ek olarak verdiği kitap gazetelerinin yanında yılların verdiği tecrübeyi gözler önüne seren Cumhuriyet Kitap, benim için birçok edebiyat dergisinden de önce gelir. Enis Batur’dan Selçuk Altun’a, Celâl Üster’den Mustafa Şerif Onaran’a, Cevat Çapan’dan Feyza Hepçilingirler’e kadar geniş ve kaliteli yazar kadrosuyla ve Semih Poroy’un Feklavye’siyle bir hafta boyunca elden düşmediği gibi -benim gibi dergi arşivi oluşturanlar için de- kütüphanesinde özel bir bölüm açmaya sebep oluyor.
1001. sayıya ulaşan Cumhuriyet Kitap’ı, sıkı bir takipçisi olarak, canı gönülden kutluyorum.

Afife Tiyatro Ödülleri sahiplerini bulmuş:
Yılın En Başarılı Prodüksiyonu: Maskeliler (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)
Yılın En Başarılı Yönetmeni: Nesrin Kazankaya - Rahat Yaşamaya Övgü (Brecht Kabare - Tiyatro Pera)
Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Mehmet Gürhan - Maskeliler (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)
Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Mine Tugay - Karatavuk (Dot Tiyatro)

• 68 Kuşağının önemli ozanlarından biri olan Diyarbakırlı halk ozanı Aşık İhsani (İhsan Sırlıoğlu) ölmüş.

• 1 Mayıs “Emek ve Dayanışma Günü” olarak resmi tatil ilan edilmiş, fakat 21 Mart’ın Nevruz Bayramı olarak resmi tatil ilan edilmesine ilişkin önerge reddedilmiş.

• Obama’dan gelen emirle Türkiye, Ermenistan’la arasını düzeltmek için çabalamaya başladı. Niçin bizim verdiğimiz emeği Ermeniler de vermiyor? Ve niçin her zaman ilk adımı bizim atmamız isteniyor?

• Biraz geç kalınmış olsa da Cumhuriyet mitingleri yeniden organize edilecekmiş. İlk miting de 17 Mayıs’ta Ankara’daymış.

• Atatürkçü Türkiye Hareketi

Edip Cansever’in “Gül Kokuyorsun” şiirinden:

Gül kokuyorsun bir de
Amansız, acımasız kokuyorsun
Gittikçe daha keskin kokuyorsun, daha yoğun
Dayanılmaz bir şey oluyorsun, biliyorsun

• Savaşlara son verilmesi yönünde yüksek sesle bağırmamız gereken şu günlerde kazılarda çıkan silahlar tüylerimi ürpertiyor.
Ne zaman silahsızlanmayı başarırsak, o zaman huzurlu bir toplum olarak sorunlarımızı demokratik yollardan çözebiliriz. Birilerinin silah kullandığı, silah sakladığı, birilerini suçlamak için silahların ortaya çıkarıldığı bir yerde demokrasiden bahsetmek ne mümkün!

• DTP’liler mecliste oturma eylemi yapmış. Hem de 23 Nisan’ın ilk dakikalarında… Bir de bugünkü 23 Nisan törenlerine katılmama kararı almışlar. Kendilerince demokratik bir eylem yaptıklarını ve AKP’nin icraatlarını eleştirdiklerini sansalar da bu düpedüz TBMM’yi, yani bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı meclisi protestodur. Hem de meclisin içinde…

• Zamanında fırsat bulup yazamadım, ama şimdi yüksek sesle haykırıyorum: TÜRKAN SAYLAN’A YAPILANLAR BU ÜLKE İÇİN UTANÇTIR.

“TÜRKAN SAYLAN’DAN ELİNİZİ ÇEKİN.”

• Hürriyet Sinema Jürisinin “Bu yıl mutlaka izlenmeniz gereken on filmden biri” olarak gösterdiği Atalay Taşdiken’in yönettiği “Mommo-Kız Kardeşim” filmi gösterimdeymiş.

Enis Batur’un Cumhuriyet Kitap’ta “Pervasız Pertavsız” adlı köşede yazdığı “Faydasız kilisenin papazı: Tele-vizyon” başlıklı yazıdan:

Geniş fihristli bir depodan dem vuruyorum: Sinema tarihinden birkaç bin film; konser ve opera kayıtları; farklı kültür alanlarında (Edebiyat, Sanat, Tarih, Bilim) gerçekleştirilmiş çok sayıda belgesel; görsel ansiklopedik kaynaklar; gezi ve doğa yapımları… diyelim on bin maddelik fihrist, girip seçecek, 10 lira ödeyecek, izleyeceksiniz. Televizyon kanalı bir bakıma, sizin için geniş, durmadan genişleyen bir tür videotek kurmuş, dilediğiniz an, iki dakikada, dilediğiniz kayda ulaşabiliyorsunuz.
Pazartesi gecesi, Bergman’ın Yedinci Mühür’ünü izledikten sonra kapsamlı bir Jef Koons röportajını seçiyorsunuz. Salı gecesini Tannhauser’e ayırıyorsunuz; fihristteki dört yorumundan birini seçerek. Çarşamba, 1966 Avrupa Şampiyonlar Ligi final maçına uzanmak istiyorsunuz. Perşembe gecesi, niye olmasın, çifte Lévi-Strauss söyleşisine. Cuma, Stan Brakhage’in kısa filmleri. Cumartesi, Heiner Müller’in bir oyunu. Pazar gecesi gergedanlarla ilgili dörtdörtlük bir belgesel.
‘Yerli’ örneklerden de kurulabilir aynı liste: Erksan’ın Kuyu’su, Ferit Alnar’ın Midas’ın Kulakları Operası, GS’nin UEFA final maçı, Ahmet Oktay’ın Oktay Rifat’la söyleşisi (TRT Arşivinden), Erdoğan Tokatlı filmleri, Nur Sabuncu’nun oynadığı Hamlet (bulun bulabilirseniz!), kelaynaklar.”

Aslında bu işi günümüzde internet üstlenmiş durumda. On bin değil milyonlarca seçenekten oluşan video arşivleri her geçen gün daha da büyüyüp, daha kaliteli ve rahat erişim imkânına ulaşıyor.

Yaşar Kemal’e göre bugüne kadar yapılan en iyi Homeros çevirileri, Azra Erhat ve A. Kadir’in yaptığı “İliada” ve “Odysseia” çevirileriymiş.

• Yine, yeniden sigaraya veda… Bir veda tellendirmesi bu…

• yazarlar kitaplar

bertolt brecht seçme şiirler kafka hikâyeler ihsan oktay anar suskunlar mayakovski şiir nasıl yazılır murathan mungan bir kutu daha ece ayhan şiirimiz mor külhanidir abiler tomris uyar yürekte bukağı birhan keskin y’ol paul eluard seçme şiirler tahsin yücel komşular nilgün marmara daktiloya çekilmiş şiirler küçük iskender medusa’nın makası aydın boysan ne hoş zamanlardı abidin dino ölüm mü ne buluş pınar kür akışı olmayan sular borges kum kitabı hıfzı topuz başın öne eğilmesin ahmet say müzik nedir nasıl bir sanattır 75 yılın içinden 22 yazardan seçmeler enis batur kurşunkalem portreler veysel çolak mürekkep zamanlar küçük İskender the god jr orhan pamuk kara kitap sabahattin eyüboğlu mavi ve kara emre kongar kızlarıma mektuplar

• Okuduklarım

- Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” adlı romanının dördüncü bölümündeki Selim’in günlükleri
- Enis Batur’un “Kurşunkalem Portreler” adlı kitabı
- Vatan ve Cumhuriyet gazeteleri
- Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki Sayı: 1001

• İzlediklerim

- Star TV Ana Haber Bülteni

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar