Not Defteri -44-


7 Mayıs 2009 Perşembe - Afyonkarahisar

• Eskiden kendimi kötü hissettiğimde uyuyamazdım. Gecelerce kafama takılan düşüncelerle uğraşır dururdum. Ruhumu huzura erdirecek noktayı bulamazdım.
Son zamanlarda ise ne zaman kendimi kötü hissetsem uykum gelir. Sanki hemen yatıp uyumazsam yine düşünceler zihnimde dolaşacak ve ben yine gecelerce uyuyamayacağım diye korkarım. Belki de vücudumun kötü şeylere karşı geliştirdiği bir savunma mekanizması bu.

• 12–16 Mayıs 2009 tarihleri arasında düzenlenecek olan II. Uluslararası İstanbul Şiir Festivali bu yıl Çağdaş Romanya şiirine odaklanacakmış. 20 yabancı, 20 de Türk şairin katılacağı festivalde öne çıkan Türk şairler şöyle: Ataol Behramoğlu, Betül Tarıman, Egemen Berköz, Eray Canberk, Gülten Akın, İbrahim Tenekeci, Nilay Özer, Oya Uysal, Şeref Bilsel, Ülkü Tamer, Veysel Çolak

• DelaunayRed Eiffel Tower


Oktay Rifat’tan:

Kadeh

Burası dalyan kahvesi
Ortalık süt mavisi
Apostol bu ne biçim meyhane
Tabağımda bir bulut
Kadehimde gökyüzü.

 • Rıfat Ilgaz 100 yaşında.

Samuel Backett’in, arşivler ve özel koleksiyonlardan, derlenen on beş binden fazla mektubunun içinden iki bin beş yüzü yayınlanacakmış. Beş bin kadar mektubundan da alıntı yapılacakmış. Cambridge Üniversitesi Yayınları tarafından kitap haline getirilecek olan mektuplar dört ciltten oluşacakmış.

• Mektup-roman

Samuel Richardson’ın “Pamela”sı
Goethe’nin “Genç Werther’in Acıları
Choderlos de Laclos’nun “Tehlikeli İlişkiler”i
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın “Mutallaka”sı
Halide Edip Adıvar’ın “Handan”ı
Reşat Nuri Güntekin’in “Bir Kadın Düşmanı
Leyla Erbil’in “Mektup Aşkları

• Anayasa değişikliğiyle, parti kapatma davalarında, savcılar dava açmak için meclisin onayını alacaklarmış. Bu da AKP’nin, ilerde bir gün, yine kapatma davasıyla karşı karşıya kalmaması için şimdiden alınan bir önlem mi?

63. Yunus Nadi Ödülleri sahiplerini buldu.

Roman Ödülü: Özcan Karabulut’un "Amida Eğer Sana Gelemezsem" adlı yapıtıyla Hakan Yaman’ın "Fotoğraftaki Kadın" adlı yapıtları arasında paylaştırıldı.
Öykü Ödülü: Gönül Çolak’ın "Komi ve Kemikler" adlı yapıtı ile Murat Özyaşar’ın "Ayna Çarpması" adlı yapıtları arasında paylaştırıldı.
Şiir Ödülü: Hüseyin Atabaş’ın "Çıplak Su" adlı yapıtı ödüle değer bulundu
Karikatür Ödülü: Ali Şur ve Ahmet Ümit Akkoca arasında paylaştırıldı.
Sosyal Bilimler Ödülü: Rasim Dirsehan Örs’ün "Rus Basınında Türk Kurtuluş Savaşı ve Atatürk Devrimleri" adlı yapıtı

Cem Akaş’ın ‘19’ adlı romanı

Selçuk Altun’dan Mart ayından kitap önerileri:

Öncesi de Kalır (Kitaplarına Giremeyen Şiirler)” Edip Cansever YKY
12 Mart GünlükleriUğur Kökden YKY
AfrikaLevent Yılmaz Metis
Ophelia’ya MektuplarFernando Pessoa (Çev: Sema Rifat) Sel
Şematizmden YaratıcılığaMurat Katoğlu Kırmızı
Rüzgârlar KitabıPelin Batu Artshop

Salâh Bey Tarihi:
Ah Beyoğlu Vah Beyoğlu
Boğaziçi Şıngır Mıngır
Kahveler Kitabı
Sergüzeşt-i Nono Bey ve Elmas Boğaziçi
İstanbul-Paris

seyir defteri

Duvara karşı

Biri karısından ayrılmış, alkol ve uyuşturucu bağımlısı bir adam; diğeri ise ailesinin baskısından yılıp intihara teşebbüs eden bir kadın… Yolları bir psikiyatri kliniğinde kesişir ve kızın, ailesinden kurtulmak için, adama yaptığı teklif, kızın ısrarları ve adamın kendine yeni bir hayat kurma isteğiyle gerçekleşir.
İki Türk’ün Almanya’da kendi geleneklerine ve topluma yabancılaşıp, kendi doğrularıyla kurdukları hayatlarında -ki bu hayatlar yıkık dökük bir binaya benziyor- duvara karşı duruşları…
Fatih Akın, Almanya’da yetişen biri olarak, oradaki Türklerin durumunu beyazperdeye çok başarılı bir şekilde yansıtmış. Türk kültürünü de, özellikle Alman seyirciler başta olmak üzere, tüm dünyaya göstermeye çalışıyor. Türk gelenekleri, Türk yemekleri, Türk rakısı, Türk müzikleri ve tabii ki muhteşem İstanbul manzarası…
Özellikle müzik konusunda tam anlamıyla bir seçki sunmaya çalışmış. Türk sanat müziğinden popa, türküden arabeske kadar… Kimi yerlerde müzikler biraz abartılı gibi gelse de genel olarak kullanılan müzikler, verilmek istenen duyguyu iyi yansıtmış.
Bazı yerlerde de sanki Almanya’da Türklere uygulanan kültür baskısının öcünü almaya çalışır gibi çok fazla Türk motifleri kullanılmış filmde. Almanya’da yaşayıp, Türk kültürüne katkı yapan bir yönetmen için de bu kadarı çok görülmesin.
Berlin’de Altın Ayı kazanan bu film “Yaşamın Kıyısında”ki kadar derin etki bırakmamış olsa da bende, yine de Fatih Akın gibi bir yönetmenin ileride neler yapabileceğinin ilk işaretleri bu filmde gizliymiş gibi geliyor bana.
Özellikle Birol Ünel’in oyunculuğuna değinmeden geçemeyeceğim. Kendi diline bile yabancılaşmış yalnız bir adamın portresini çok başarılı bir şekilde çiziyor.

• yazarlar kitaplar

friedrich nietzsche putların batışı sennur sezer bu resimde kimler var jorge luis borges alef attilâ ilhan ben sana mecburum veysel çolak mürekkep zamanlar sabahattin ali kürk mantolu madonna yaşar kemal ağrıdağı efsanesi enis batur kırkpâre ferit edgü biçimler renkler sözcükler tezer özlü kalanlar semih gümüş puslu ada küçük İskender cangüncem sunay akın veşaire veşaire ahmet altan içimizde bir yer bertolt brecht halkın ekmeği ismet özel erbain enis batur için otuz kuş bakışı

• Okuduklarım

- Vatan, Cumhuriyet ve Hürriyet gazeteleri
- Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki Sayı: 1003

• İzlediklerim

- Duvara Karşı

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar