Not Defteri -47-


13 Mayıs 2009 Çarşamba - Afyonkarahisar

• Hadise, Eurovision şarkı yarışmasında finale kaldı. Çok iyi bir şarkıyla katıldığımız yarışmada, çok başarılı bir sahne gösterisi de yaptık. Koreografi çok iyiydi ve ışık da çok iyi kullanılmıştı. Dünkü performans sonrası daha da ümitlendim. Sertab'tan sonra Hadise de bu yıl 1.'liğin en büyük adayı gibi görünüyor. Seçtiği kıyafet dışında her şey onun birinciliğine işaret ediyor. Güzelliği, şarkısı, cesareti, sahne performansı ve tabii ki dansçıları... Bir de kırmızı yerine metalik sarı ya da o renge yakın (daha önce kumaşsız bir kıyafetle yarışacağı söyleniyordu. İşte o kıyafetin rengine yakın bir renk seçseydi...) bir renk seçseydi çok daha iyi olurdu.

• Kandinsky'nin "Gride" tablosu


• Ölümünün 3. yılında şair Cenk Koyuncu'yu saygıyla anıyorum...

"...
Şairin tanığı olmaz; şairler bütün cinayetlere tanıktır!
Sözcük: Kendi ölümlerini işleyenlerin; yaşamın ucunda
ömrü ateşleyip, ardından yürüdükleri yolların sonunda
en derin kuytuya attığı ve hayatta ele geçmez kanıttır..."

(Cenk Koyuncu, Şairler Bütün Cinayetlere Tanıktır!)

• Her yeni çıkan edebiyat dergisi beni heyecanlandırır. Her kapanan derginin içimde oluşturduğu derin acı gibi... Her derginin edebiyata yeni bir soluk getireceğini düşünürüm ve her derginin arşivimde yer alması için çabalarım. Şimdi yeni bir şiir dergisinin, Kirpi Şiir'in çıktığını duyunca da bu duyguları hissettim. Henüz ilk sayıyı alamamış olsam da en kısa zamanda dergiyi edinip, dergi hakkındaki düşüncelerimi yazmayı planlıyorum.

• Hukuk verdiği kararı törelere göre belirlemeye ve törelere göre ceza indirimi yapmaya başlamış. Çağdaş hukuk kurallarını uygulayan hangi ülkede törelere göre cezalarda indirime gidiliyor? Bu işte bir gariplik yok mu?

• Bülent Arınç yine konuşmaya ve dinleyenleri çıldırtmaya devam ediyor. Deniz feneri adıyla insanları kandırıp, para toplayanlar için "birkaç edepsiz" diyerek, her zaman yaptığı gibi olayın büyük bir şey olmadığını göstermeye çalışmış. 2 milyon dolarlık gemi için başbakanın dediği "gemicik" sözü gibi Arınç da toplam 900 milyon euroyu "birkaç edepsiz"in topladığını ve önemli olmadığını dile getirmeye çalışmış.
Ne denir ki; Bravo Arınç!

Goethe söylemiş; "Üçbin yıllık geçmişinin hesabını yapamayan insan günübirlik yaşayan insandır."

Oruç Aruoba

• II. Uluslararası İstanbul Şiir Festivali

• Cannes Film Festivalinde bu yıl,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-Tv bölümü öğrencisi Abdulbaki Yavuz'un senaryosunu yazıp, yönettiği "Bir Kaplumbağa ile Tavşanın Hikâyesi" adlı kısa film "Short Film Corner" bölümünde izleyici karşısına çıkacak.

• Türk edebiyatında şairlerle özdeşleşen dergilerden birkaç örnek:
            Papirüs-Cemal Süreya
            Türkçe-Dağlarca
            Diriliş-Sezai Karakoç
            Yusufçuk-Ali Püsküllüoğlu

Eylül'e Mektuplar projesi için işime yarayacak yeni bir kitap daha düşüyor not defterime: Goethe'nin Mektupları...

Fazıl Hüsnü'yü saygıyla anarken...
kendi deyişiyle şiir yazarken padişah olan şairin önünde hürmetle eğilirken:

"Ben şiir yazarken
Sözlerine hepsi bekler
En büyük padişah olurum
Hepsinin elleri göğsünde
Dinlerim hepsinin yüreğini
..."

(Fazıl Hüsnü Dağlarca, Sınırlardayız)

• Berlin Sanat Akademisinde düzenlenen "Toplumsal Etkileşimler Çağında Sanat ve Edebiyat" başlıklı etkinlikte Yaşar Kemal'le Günter Grass bir araya gelmiş. Almanya'nın Nobel ödüllü yazarı Grass'ın, Yaşar Kemal için sarfettiği övgü dolu sözlere Yaşar Kemal de "o benim ustam" sözünü kullanarak karşılık vermiş.

Günter Grass "Yengeç Yürüyüşü"

Orhan Pamuk'un "Son zamanlarda okuduğum en iyi Türk romanı" açıklamasını yaptığı Hamdi Koç'un "Melekler Erkek Olur" adlı kitabı...

• Okuduklarım
-         Sennur Sezer "Direnç Şiirleri"
-         Ahmet Altan "Kristal Denizaltı"
-         Jostein Gaarder "Sofi'nin Dünyası"
-         Vatan ve Hürriyet gazeteleri

• İzlediklerim
-         Yaprak Dökümü

• Dinlediklerim
-         Seyhan Müzik'ten çıkan Sezen Aksu'dan Yeni Türkü'ye, Zeki Müren'den Yavuz Bingöl'e 14 farklı sanatçının yer aldığı "Annem'e" adlı albüm

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar