Şiir Düşü 4


Uzun zamandır şiir üzerine, Türk şairleri üzerine düşünüp duruyorum. Kimi zaman istemsiz şekilde düşüncelere dalıp, kendi kendime belli şairleri ön plana çıkardığımı fark ediyorum. Elbette Türk şiirine en ufak katkı yapan her şair çok önemlidir, fakat bazı şairlerin yaptığı katkılar tartışılmaz. Bu da bu katkısı tartışılmayan şairlerin ön plana çıkmasına sebep oluyor.
Peki, bu düşünce ön plana çıkan en önemli 10 şairi ne şekilde sıralıyor? Her seferinde sıralamamda ufak tefek değişiklikler olsa da son sıralama şu şekilde:
1) Nâzım Hikmet
2) Orhan Veli
3) Cemal Süreya
4) Attilâ İlhan
5) Ece Ayhan
6) Edip Cansever
7) Behçet Necatigil
8) İlhan Berk
9) Fazıl Hüsnü Dağlarca
10) Can Yücel
Türk şiirine getirdikleri farklı anlayışlarla ve Türk şiirinin gelişip köklerini sağlamlaştırmasına yaptıkları katkıyla benim için en önemli 10 şair bu şekilde sıralanıyor. Bunların dışında ikinci 10’da yar alan, fakat onlar içinde sıralama yapmayı başaramadığım şairler de şu şekilde: Ahmet Haşim, Tevfik Fikret, Melih Cevdet Anday, Necip Fazıl, Oktay Rifat, Özdemir Asaf, Enis Batur, Gülten Akın, Hilmi Yavuz, Ataol Behramoğlu…
Elbette daha birçok değerli şairimiz var. Türk şiirine çok büyük katkılar yapan başka şairlerin yanında bir de yaptıkları eleştirilerle Türk şiirini güçlendiren eleştirmenler var. Onların da şairler kadar yaptıkları katkılar tartışılmaz.
Her şeyden önemli olan sıralamalar değildir. Her şeyden önemli olan Türk şiirinin büyüklüğüdür. Buna katkı yapan herkes de bütün şiir severler için değerlidir.

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar