Not Defteri -60-

8 Mayıs 2011 Pazar - Mutki

Devrim ErbilTurkuaz Kuşlar

• Niçin tüm şiir ödülleri için ayrı ayrı jüriler oluşturulmuyor? Niçin bazı yazarlar hemen hemen her ödülün jüri üyesi oluyor? Aynı insanların verdiği ödüller ne kadar objektif olur ki? Ve her ödül verilirken adına ödül verilen şairin şiir anlayışına uygun bir seçim yapılması gerekmez mi? Melih Cevdet Anday, Behçet Necatigil, Arkadaş Z. Özger, Metin Altıok gibi birbirinden farklı şiir anlayışına sahip şairler adına verilen ödüllerin de bu şairlerin şiir anlayışlarına uyan kişilere verilmesi gerekmez mi?

• Dünyada silaha ve savaş gereçlerine aktarılan parayı en iyi hangi şekilde değerlendiririz başlıklı bir yazı kaleme almalıyım…

• Yeni bir proje: Ayrıntılar

Okuduğum romanlarda, öykülerde, şiirlerde; izlediğim filmlerde çok da dikkat çekmeyen, bir ayrıntı olarak eserin içine sindirilen, ama, okuyucu çok fark etmese de, esere katkı yapan ayrıntıları tespit edip, onlar üzerinden o esere ayrıntılı bir bakış atmak…

Özdemir Asaf’ın Yalnız’ın Durumları adlı şiiri ve özellikle şiiri bitiren son dizeler: “Her leke/Kendisiyle çıkar.

• Ne zaman TRT’de bir programa takılsam ve program yapımcılarının ve sunucularının iktidar yandaşı olduğunu sezinlesem benim de vergilerim sayesinde ayakta duran TRT’ye kızarım ve şu soru gelir aklıma: Madem halkın vergileri sayesinde gelir elde ediyorsun, o zaman niçin halkın oy oranına göre %47’lik kontenjanını iktidar yandaşlarına ayırıp, %53’ünü de muhalefet yandaşlarına ayırmıyorsun? CHP’lisi de olsun, MHP’lisi de, BDP’lisi de…

• Heyecanla beklediklerim:
-          Sezen Aksu’nun yeni albümünü,
-          Orhan Pamuk, Tahsin Yücel ve Kürşat Başar’ın yeni romanlarını,
-          David Lynch ve Nuri Bilge Ceylan’ın yeni filmlerini,
-          Ayfer Tunç’un yeni öykülerini…

• “Sanatsa herkes için değildir, herkes içinse sanat değildir.” (A.Schonberg)

Hilmi Yavuz’a küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var. Geçmiş Yaz Defterli adlı kitabının 3. Baskısının 81. sayfasının son bölümünde faşizmi şu şekilde ifade ediyor: “…Gerçek Faşizm bu! İnsanı yapabileceğini düşündüğü, ‘yapabilirim!’ dediği, ama yapmadığı ya da yapamadığı bir edimden sorumlu tutmak! Hukuk’la (yasa’yla) ideolojinin örtüşmemesidir Faşizm.
Belki bu sözleri şu an yazdığı gazetede yineler de iktidar gücünü kullananların, bazı kişileri yapmadıkları, yapamadıkları şeylerden dolayı suçlu ilan etmesine bir tepki göstermiş olur. Biz de Hilmi Yavuz gibi büyük bir şairin güç odaklarının yanında yer almayarak bir şair duyarlılığını devam ettirdiğini görmüş oluruz böylece.

Ataol Behramoğlu’nun Aşk İki Kişiliktir adlı kitabındaki “On Ayrılık Şiiri”…

• Bazı güç sahipleri artık Türk insanını Beyaz Türk, elitist, sahildekiler şeklinde sözler söyleyerek küçümseyici, aşağılayıcı bir tavrın içine girdi. Eğitimli insanları, kendi özgürlüğüne düşkün olanları, düşünenleri ve eleştirenleri istemedikleri yetmiyormuş gibi herkesi kendi düşüncesine çekmeye çalışan bu insanlar, ülkenin gidişatından kazanç elde ediyorlar ve ne gariptir ki bu tür küçümseyici, aşağılayıcı tavır sergileyenler günden güne zenginleşiyorlar.

Scorpions söylüyor: Still Loving You

• İnsanların adalete tam olarak güvendiği, şüphe duymadığı bir Türkiye’ye ne zaman kavuşacağız?

• Herhangi bir eleştiri karşısında “Sen kim oluyorsun? Kendi işine bak!” tarzı tepkilerin gösterildiği yerde demokrasiden bahsedilemez. Farklı görüşlerin yüksek sesle dile getirilmesini isteyenlerin çoğunlukta olduğu yerdir demokrasiler.

Paul Klee söylemiş: “Resim görünmeyeni görünür kılar.”

• “Tanıdıklık” kavramına takmış durumdayım. Tanımadığım bir kültürün ortasında karşılaştığım “tanıdıklık”larla huzur buluyorum. Tanımadığım bir yerde tanıdığım özlemlere hasret duyuyorum.

• Günün birinde elime bir fırsat geçerse ve bir gazetenin genel yayın yönetmeni olursam gazetemde şu yazarların yazmasını isterim: Bekir Coşkun, Yılmaz Özdil, Ruhat Mengi, Zülfü Livaneli, Mustafa Mutlu, Can Ataklı, Hıncal Uluç, Haşmet Babaoğlu, Hikmet Çetinkaya, Emre Kongar, Mustafa Balbay, Ümit Zileli, Atilla Dorsay, Selim İleri, Hilmi Yavuz, Can Dündar, Çetin Altan, Hasan Pulur, Ece Temelkuran, Refik Durbaş, Doğan Hızlan, Hakkı Devrim, Mine Kırıkkanat, Sunay Akın, Fatih Altaylı, Ali Kırca, Metin Uca, Yüksel Aytuğ, Onur Caymaz…

• Okuduklarım
-          Hilmi YavuzGeçmiş Yaz Defterleri
-          Der: Erdal DoğanHer Güne Bir Şiir
-          Halikarnas BalıkçısıAganta Burina Burinata

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar