Okuma Defteri XIV

Yazboz - Enis Batur

Uzun zamandır elimde dolaştırıp, bir türlü adamakıllı okuyamadığım bir kitap Yazboz. Oysaki Enis Batur’u çok severim. Yazdıkları bende büyük bir haz bırakır. Ve her kitabı yepyeni fikirlerin zihnimde canlanmasına, yepyeni projelerin kendi izleğini yaratmasına sebep olur. Belki de bu nedenle Yazboz’u okuyamadım. Bu kitabı her elime aldığımda ciddi bir yer değiştirme döneminin en başında yer alıyorum. Kendimi sadece kitaplara bırakıp, okuduğum kitaplar üzerinde yoğun düşünmeye fırsat bulamıyorum. Enis Batur kitaplarını okurken sessiz bir ortama, rahat bir koltuğa, yumuşak uçlu bir kurşun kaleme ve kimsenin rahatsız etmeyeceği bir zaman dilimine ihtiyaç duyarım. Önümde de not defterim olacak ki aklımdan geçenleri de kitaplarda altını çizdiğim bölümleri de hemen defterime aktarabileyim.
Şimdi böyle bir dönemi elde ettiğimi düşündüğüm için yeniden Yazboz’a başlıyorum.
Enis Batur farklı konulardaki denemelerini bir bütünlük oluşturacak şekilde Özel Ansiklopedisi olarak yayınlıyor. Daha önce Su, Tüyün Üzerinde Bekler, Kurşunkalem Portreler, Gönderen: Enis Batur, Kırkpâre, Kediler Krallara Bakabilir ve Gövde’m adlı deneme kitaplarını Özel Ansiklopedisinin ciltleri olarak yayınlayan Enis Batur yazma, okuma, kitap, kütüphane, yazı araçları üzerine yazdığı metinleri de Yazboz adıyla yayınlamayı uygun görmüş.
Sel Yayıncılık tarafından yayınlanan kitap Hurufi Elkitabı alt başlığını taşıyor. Altı bölümden oluşan kitap Evren Aydın’ın anısına ithaf edilmiş.
1985-2001 yılları arasında yazım sürecini tamamlayan kitap şimdi de okurların zihninde yepyeni fikirleri tomurcuklandırmak ve Enis Batur’un kaleminden farklı insanları aydınlatmak için sabırsızlanıyor. Tabii her Enis Batur kitabı gibi beni de büyük bir heyecana sevk ediyor.

- Enis BaturYazboz” Deneme Sel Yayıncılık 1. Baskı Haziran 2001 270 syf

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar