Okuma Defteri XVIII

Edebiyat Notları 3

• Her ay edebiyat dergisi okumanın ayrı bir tadı var. Kitap okumaktan farklı bir duygu veriyor insana dergiler. Sanki yeniyi, günceli sıcağı sıcağına senin önüne koymuşlar ve ilk senin okumanı sağlamışlar gibi bir hisle açılıyor dergilerin kapakları her ay. Her dergide insan kendini daha bir özel hissediyor.

• Ben kitap okurken de, dergi okurken de, gazete okurken de sabırsız davrananlardanım. Hemen tüm sayfaları karıştırıp, tüm sayfalara dokunmak isterim. Sonra en baştan yavaş yavaş okumaya başlarım. Hiçbir zaman içindekiler bölümünü okumadan, sayfaları karıştırmadan bir kitabı, bir dergiyi okumayı başaramadım.

• Neden deneme, şiir ve öykü kitapları daha önce dergilerde yayınlanan ürünlerden oluşmak zorundadır? Neden sadece kitaplar için deneme, şiir ve öykü yazılmaz? Denemeleri, şiirleri ve öyküleri önce dergilerde okura sunup, sonra da tekrardan kitap olarak yayınlamak bir kural mıdır?
Daha önce okur karşısına çıkan yazıların yer aldığı bir kitabı, bu durumun farkında olmadan, alıp büyük bir keyifle okumak istediğimde, bu yazıların daha önce dergilerde yayınlandığını fark edince sebepsiz bir hayal kırıklığı yaşıyorum. Sanki o yazılar masumiyetini yitirmiş gibi geliyor bana.

• Tezer Özlü, Sevim Burak, Tomris Uyar, Füruzan ve Ayfer Tunç öykülerinin etkisi altına girdiğim günden beri kadın öykücülerimiz daha bir dikkatimi çeker oldu. Sema Kaygusuz, Sibel K. Türker öykülerinde aradığım tadı tam olarak bulamasam da hâlâ kadın öykücüleri ön planda tutuyorum.

• Kadın yazarların öykücü, erkek yazarların da romancı ve şair olabileceğine dair birçok ipucu var elimde.

•Selim İleri’nin Her Gece Bodrum adlı romanını her yaz okuma isteği çöreklenir zihnime. Ve her yaz bu kitabı okuduğumda, yaz sonunda hüzünlü sonbahara ulaşmış hissine kapılırım. Temmuz sıcağında bile…

• Neden edebiyat dergilerinde yazıları, şiirleri, öyküleri yayınlanan yazarlar hakkında kısa bilgiler de yer almıyor? Neden o yazarın en son çıkan kitabı, yakında çıkacak olan kitabı ve neler üzerinde çalıştığı gibi bilgiler yer almaz ki dergilerde? Eskiden kitap-lık bu şekilde bilgileri derginin en sonunda tek sayfada yayınlardı. O sayıda yazan yazarlar, şairler hakkında kısa bilgilere yer verirdi. Şimdi bu uygulamayı niçin hiçbir dergi yapmıyor?

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar