Not Defteri -69-

• Niçin İzmir, İstanbul, Ankara gibi büyük bir şehre dünya sanatının en önemli resimlerinin birebir örneklerinin yer aldığı bir sanat müzesi kurulmuyor ki?
Dünyanın mutlaka görülmesi gereken 200 resmi sanat eleştirmenleri tarafından belirlense ve bu 200 resmin birebir kopyası yapılıp Türkiye’de sürekli olarak sergilense güzel olmaz mı?

• Dünya resminin en önemli eserleri arasında Türkiye’de sergilenen bir resim niçin yok?
  

• Sel Yayıncılık güzel kitaplar yayınlıyor. Özellikle de bazı edebiyatçıların külliyatlarına yönelmesi Türk Edebiyatı açısından çok önemli bence.
Salâh Birsel’in birçok kitabını piyasada bulamıyoruz. Sel Yayıncılık Salâh Birsel kitaplarını ard arda yayınlamaya başladı. Daha önce Salâh Bey Tarihi’ni yayınlamışlardı. Son zamanlarda da Binbir Gece Denemeleri’nden Kurutulmuş Felsefe Bahçesi’yle Şiir ve Cinayet, romanı Dört Köşeli Üçgen, günlüğü Nezleli Karga yayınlandı. Son olarak da Paf ve Puf. Umarım bu hız devam eder ve Salâh Birsel’in tüm kitapları bu sayede yayınlanmış olur. Enis Batur’un bile yayıncılık hayatı sırasında yapamadığı için pişmanlık yaşadığı Salâh Birsel külliyatını yayınlama işi bu sayede bir yayınevi tarafından gerçekleştirilmiş olur.


• 2014 yılının ilk güzel haberleri geldi. İhsan Oktay Anar’ın Galiz Kahraman ve Ayfer Tunç’un Dünya Ağrısı adlı romanları yakında okurla buluşacakmış.


• Nobel Edebiyat Ödülü’nü Alice Munro’ya vermeleri bana yeni bir yazarı tanıma fırsatı doğurdu. Kısa öyküleriyle dünya üzerinde büyük bir hayran kitlesine sahip olan Munro’ya bazı eleştirmenler “Kadın Çehov” veya “Kanadalı Çehov” benzetmesi yapıyormuş.
Yazarın yakın zaman önce Roza Hakmen çevirisiyle Can Yayınları’ndan “Nefret, Arkadaşlık, Flört, Aşk, Evlilik” adlı bir öykü kitabı yayınlandı.
Can Yayınları’nı tebrik etmek gerekiyor. Hem bu kitabı yayınlamaları, ki Nobel Edebiyat Ödülü öncesinde yayınlama kararı alındığı belli, hem de Munro’nun daha önce Bazı Kadınlar ve Çocuklar Kalıyor adlı kitaplarını yayınladıkları için. Hem de öyküye verdikleri katkılar nedeniyle.
Can Yayınları’nın yayınladıkları ve yakında yayınlamayı planladıkları yazarları detaylı bir şekilde inceleyip henüz okumadığım bazı yazarlara ulaşabilirim sanırım.


• Yine, yeniden eski bir projeye yoğunlaşma vakti geldi sanırım: Bugüne kadar Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmış her yazarın en önemli kitabını okuyup üzerinde detaylı bir yazı yazma projesi… Bugüne kadar Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan yazarların, birkaç yazar hariç, hepsinin önemli yazarlar olduğunu düşündüğüme göre bu projenin hem kitaplığıma hem de bana büyük katkıları olacaktır. Alice Munro’yla başlayıp sondan başa doğru gitmenin faydası olacaktır.


• Can Yayınları Thomas Mann'in Doktor Faustus'unu da bastı. Tekrarlamakta fayda var:  Güzel kitaplar basıyor Can Yayınları. Kutlamak lazım. Eskiden en favori yayınevim YKY'ydi. Son zamanlarda Can Yayınları bir numaraya yükseldi. İletişim, Sel, Ayrıntı da güzel kitaplar basıyor.

James Joyce’un Finnegan’s Wake’ini de yakın zamanda raflarda görmeyi umut ediyorum. Nevzat Erkmen bu kitabı çeviriyor bildiğim kadarıyla.

• Günün birinde dünya üzerindeki bütün gerçekleri öğrenme şansına sahip olabilecek miyiz acaba? Bugüne kadar yaşanmış bütün olayları tam anlamıyla öğrenebilecek miyiz? Bunun için ya zaman makinasını icat edip geçmişe yolculuk etme şansımız olacak, ya da yaratıcı güç günün birinde bize tüm olayları öğrenme şansı verecek.

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar