Okuma Günlüğü -13-


8 Ağustos 2015 Cumartesi

Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu zaman en çok önem verdiği şey eğitim devrimiydi. Başarılı bir eğitim devrimi üzerinden ülkenin inşasının daha sağlam temeller üzerinden yapılacağını gören Atatürk ve arkadaşları, çok radikal bir şekilde eğitimde değişikliklere gittiler ve modern bir yapıya dönüşüm başladı. Bu dönüşüm neticesinde de yepyeni bir kuşak yetişti.
İşte Adalet Ağaoğlu, Ölmeye Yatmak adlı romanında bu kuşak üzerine yoğunlaşıyor. Aslında bir üçlemenin ilk kitabı Ölmeye Yatmak. Dar Zamanlar Üçlemesi şeklinde isimlendirilen serinin diğer kitapları “Bir Düğün Gecesi” ve “Hayır…” adını taşıyor.


Ölmeye Yatmak, Aysel adlı karakterin bir otel odasında ölüme giden yolculuğu üzerinden başlıyor. Atatürk öldüğü yıl ilkokulu bitiren bir kuşağın önemli bir temsilcisi niteliğinde Aysel. Tutucu bir ailenin içinde yetişip zincirlerini kırmaya çalışan bir karakter. Ailesine karşı gelerek okuyor ve önemli bir akademisyen oluyor. Sol düşünce yapısına sahip bir kadın. Evli, fakat öğrencisiyle bir gecelik ilişki yaşıyor ve bunun sonucunda da hamile kaldığını düşünüyor. Bu düşünce etrafında bir iç çekişme yaşıyor ve kendini ölüm düşüncesiyle bir otel odasına atıyor. Bir yandan Aysel’in otel odasındaki ruh hali okura anlatılırken, biryandan da Aysel ve arkadaşlarının ilkokuldan mezun olup eğitimlerine devam etmek için ülkenin farklı noktalarına dağıldıkları dönem, her bir karakterin yaşadıkları ekseninde, okura sunuluyor. Bir yandan da ülkenin yaşadığı dönüşüm ve bu süreçte insanların yeni yaşam şekline ayak uydurma çabaları ve ülke içinde yaşanan belli siyasi eğilimler de okur önüne geliyor.
Kitap güzel bir düşünce etrafında şekillense de bazı bölümler çok hızlı bir şekilde anlatıldığı için ve bazı bölümlerde de direkt gazeteler kaynak seçildiği için kopukluklar yaşanıyor. Ama özellikle Aysel’in otel odasındaki düşüncelerinin aktarıldığı bölüm okunmaya değer.

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar