Not Defteri -73-


• Müzisyen, besteci Claude Debussy üzerine araştırma yapmalıyım.

• Birkaç tiyatro yazarı;
            Adamov, Albee, Pinter, Handke, Sarraute, Anouilh, Beckett, Ionesco, Lorca, Camus, Sartre, Thomas Bernhard, Peter Weiss

Ankara Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nin Salı Konserleri 11 Ekim’de Fazıl Say ile başlıyormuş.

Jose Saramago’nun Körlük’ünü bir an önce okumalıyım.

• Daha önce özellikle resim konusunda Hıristiyanlık’ın önemli bir etkisi olduğunu dile getirmiştim. Şimdi de müzik konusunda kilisenin önemli bir etkisinin olduğunu görüyorum. Önemli ressamların eserlerindeki dini motifler sayesinde Hıristiyanlık oldukça geniş bir kesime ulaşabilmiş. Kilise sayesinde de önemli müzisyenler halka ulaşabilmişler. İslam Dini’nde de sanata yeterince önem verilebilseydi belki Müslüman sanatçılar da dünya çapında tanınacak düzeye gelebilirlerdi. Bu sayede İslam da çok daha fazla kişiye ulaşabilirdi.

• Romantizm terimini ilk kez Alman şair ve yazar Friedrich von Schlegel kullanmış.

• UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ni detaylı bir şekilde incelemeliyim.

• Yine, yeniden aklıma Süreyya Berfe’nin yıllar önce kitap-lık Dergisi’nde yayınladığı İskele Akşamlığı başlıklı günlükleri geldi. O günlükler kitaplaştı mı? Yeniden o dergileri bulup günlükleri okumalıyım.

• NTV Yayınları’ndan çıkan İstanbul Ansiklopedisi’ni bir an önce edinmeliyim.

• Teknolojinin gelişimi artık birçok konuda bizlere fazlasıyla yardımcı oluyor. Bir ara üzerinde kafa yorduğum fakat bir türlü hayata geçiremediğim bir düşünceme teknolojinin getirdiği imkanlar sayesinde yeniden kafa yormaya başladım: Aklımdan geçen tüm düşünce kırıntılarını kayıt altına almak…

• Kibele heykellerini incelemeliyim ve Kibele üzerine bir yazı yazmalıyım.

• Frankfurt Okulu’nu araştırmalıyım.

• Osmanlı’da Evangelinos Misailidis adlı bir yazar Temâşâ-i Dünya: Cefâkâr-u Cefâkeş adında Türkçe bir roman yazıyor. İlk Türk romanı olarak gösterilen Şemsettin Sami’nin Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat romanıyla aynı tarihte yayınlanmış. (Kaynak: Gürsel Korat’ın Kristal Bahçe adlı kitabının 46. sayfasında yer alan 30. deneme)

Haldun Dormen’in sahneye koyduğu Kibarlık Budalası adlı oyun 28 Eylül’de Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde sahnelenecek.

• İstanbul Fotoğraf Galerisi’nde İstanbul’un Hanları sergisi 29 Eylül’e kadar ziyaret edilebilecek.

• Vehbi Koç Vakfı tarafından yapılan Çağdaş Sanat Müzesi, Dolapdere’de 2018 sonbaharında açılacakmış.

• İstanbul’daki Edebiyat Müzeleri:
Masumiyet Müzesi
Orhan Kemal Müzesi
Sait Faik Abasıyanık Müzesi
Aşiyan Müzesi
Aziz Nesin Müzesi
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi
Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi
Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi

Kuzgun Acar’ın “Kuşlar-Soyut Kompozisyon” adlı eseri 6 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında Sabancı Müzesi’nde sergilenecek.

Bavul, Kafa, Ot, Pul Biber, Kara Karga gibi dergilerin epey bir sayısı varmış elimde. Bu tarz dergileri genellikle mizah dergileriyle birlikte satıyorlar. Çok eskiden Hayvan Dergisi’ni severek takip ettiğim için bu tarz dergileri her ay satın alıyorum. Fakat aldığım zaman sayfalarını karıştırıp bir köşeye atıyordum. Şimdi bu türdeki dergilerin tümünü topladım ve tek tek inceledim. Çoğu altkültür edebiyatı yapan ve arabesk bir dil üzerinden ilerleyen dergiler. Argo ve mizah ağırlıklı yazılar ve karikatürler sayfaları süslüyor. İçlerinde çok iyi yazarlar da yer alıyor. Bazı bölümleri zevkle okuyacağım tarzda. Ama içlerinde en çok Ot Dergisi’ni edebiyata yakın buldum. Hem de eski Hayvan Dergisi’nin izinde oldukları her hallerinden belli. Bu tarz dergileri takip edeceksem bundan sonra sadece Ot Dergisi’ni alırım.

Tuna Kiremitçi’nin Kara Karga adlı derginin Eylül 2016 tarihli 6. sayısında yazdığı “İstiklal Caddesi Mezunu” adlı yazı…

Behçet Necatigil’in “Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü” adlı kitabını bir an önce kütüphaneme dahil etmeliyim.

• Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü kazananların listesini kısa özgeçmişleriyle birlikte yayınlamalıyım.

• Olympos tanrılarının soyağacını yayınlamalıyım.

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Dolu dolu bir not defteri. Benimkinde şimdilik akşam ne pişirsem'in cevabı yazılı :))

    YanıtlaSil