Bugün bir… (10)


Bugün bir yazı okudum. kitap-lık dergisinin Mart-Nisan 2017 tarihli 190. sayısında yer alan Mehmet Can Doğan imzalı Cemal Süreya’nın İki Hikâyesi adlı yazı… Yazıda Cemal Süreya’nın yirmiye yakın müstear ad kullandığından ve Suna Gün adıyla da Düzlem dergisinde Masalımsı adlı bir hikâye yayınladığından söz ediliyordu. Müstear bir adla yazılar yazan biri olarak bu durum fazlasıyla ilgimi çekti. Türk edebiyatında bu tarz takma isim kullanan birçok yazar, şair mevcut. Dünya edebiyatından da var mutlaka ama benim aklıma ilk anda Fernando Pessoa geliyor.
Bizim edebiyatımızda takma isim kullanmanın ilk nedeni kişinin yazdıklarından dolayı yargılanmaktan kendini kurtarma isteği olmalı. Bir de memur olan yazarların kendi adını öne çıkarmamak için seçtiği bir yol olabilir. Ama özellikle Cemal Süreya gibi zaten kendi adını kullanmayıp takma bir isimle tanınmış, hatta adına eklediği soyisim üzerinde bile bir süre sonra değişiklik yapan bir yazarın yirmiye yakın takma isimle yazıyor olması garip olmasa gerek.
Yazarların kullandığı takma isimlerin bir listesini çıkarmalıyım ve bu müstear isimleri nerden bulduklarını araştırmalıyım.
Bugün bir yazı okudum ve bu yazı sayesinde uzun zamandır üzerinde konaklamadığım yazarların kullandığı müstear adlar üzerine kafa yordum.

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar