Okuma Günlüğü -29-


9 Kasım 2016 Çarşamba

Yapı Kredi Yayınları’nın Doğan Kardeş Kitaplığı’ndan çıkan Gütenberg Gökadasına Gezi adlı kitap Enis Batur tarafından yayına hazırlanmış.
Gütenberg’in matbaayı icadından sonra yazılı metinlerin daha kolay bir şekilde çoğaltılması, ciddi anlamda bir kalıcılık kazanması ve çok daha fazla insana ulaşmasına Kanadalı bilim adamı Marshall Mc Luhan tarafından “Gütenberg Gökadası” tanımı uygun görülmüş. Enis Batur da bu tanımı alarak bizi bir geziye çıkarmayı tercih etmiş.
Kitap adından da anlaşılacağı gibi yazılı metinleri daha doğru bir ifadeyle kitabı konu ediniyor. Önemli yazarların, düşünürlerin, bilim insanlarının kâğıt, kalem, kitap, kütüphane gibi konulardaki düşüncelerini bizlere toplu halde sunmaya çalışıyor.
Kitap altı bölümden oluşuyor ve her bölüm yazıya, yazma eylemine, kitaba ve kütüphanelere önem veren her okur için gayet ilgi çekici görünüyor. Bölümlerin başlıkları bile okuma iştahını kabartıcı nitelikte:
I. Bölüm: Kalem, Kâğıt, Kitap
II. Bölüm: Kütüphane
III. Bölüm: Okumak
IV. Bölüm: Yazı, Yazar, Yazmak
V. Bölüm: Nasıl Yazıyorlar(dı)?
VI. Bölüm: Neden Niçin Yazıyorlar(dı)?
Gütenberg Gökadasına Gezi, bir süredir üzerine odaklandığım yazının tarihi konusunda da bana fazlasıyla yol gösterici olacak gibi görünüyor. Bu kitapla eş zamanlı olarak Enis Batur’un Yazboz’unu da okumakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar