Okuma Günlüğü -30-


21 Kasım 2016 Pazartesi

Birkaç gündür Milan Kundera’nın Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği adlı romanına dönmek istiyordum. Özellikle bu romanın bir bölümünde “Kitsch” üzerine yazdıklarını yeniden okumak için bir istek oluşmuştu içimde. Ama kütüphanemden bir süreliğine ayrı kaldığım için bu isteğimi baskılamak zorundaydım. Bugün kitapevine girip kendime birkaç kitap seçerken Bir Buluşma’yla karşılaşınca hemen bu kitabı alıp okumak istedim.


Milan Kundera’nın denemelerinden oluşuyor Bir Buluşma. Özellikle kitsch konusunda olduğu gibi belli konulardaki düşüncelerini romanlarının içine deneme tadında serpiştirmeyi başaran büyük bir yazarın deneme kitabı da bana çok büyük bir düşünme alanı sunuyor. Daha önce Roman Sanatı adlı kitabında bu alanı fazlasıyla hissettirmişti. Şimdi Bir Buluşma’da da bu hissiyatı oluşturuyor bende. Kitabın girişine de güzel bir not düşmüş yazar: “…düşüncelerimle anılarımı, eski (varoluşsal ve estetik) temalarımla eski aşklarımı (Rabelais, Janáček, Fellini, Malaparte) bir araya getiren bir buluşma…
Kitap Francis Bacon’ın resimleri üzerine bir yazıyla açılıyor. Romanlar, varoluşsal yoklamalar adlı ikinci bölümde Dostoyevski, Louise-Ferdinand Céline, Philip Roth ve Gabriel García Márquez gibi yazarların romanları üzerine yazdıklarını bir araya getiriyor. Bakalım kitabın geri kalan sayfaları bana neler getirecek?
Ama özellikle kitabı okurken bir düşünce zihnime yerleşti: bir büyük yazar çıkaran bir kültür dünyası içinde barındırdığı fakat dünyaya çok da fazla tanıtamadığı yazarları, sanatçıları o büyük yazarı sayesinde bir nebze de olsa dünyaya tanıtmayı başarıyor. Bir yazar bir kültürü bütün dünyaya hatırlatmaya yetiyor. Acaba Orhan Pamuk’un denemeleri de dünya üzerinde böyle bir etki yaratıyor mudur?

Bir Buluşma
Milan Kundera
(Çeviri: Roza Hakmen)
Deneme
173 syf
Can Yayınları, 2. Basım: Ekim 2010

Tuna BAŞAR 

Yorum Gönder

0 Yorumlar